Pandatalon ilmanvaihdossa lähtökohtana ympäristöystävällisyys

Ähtäri Zoo / Pandatalon ilmanvaihto: eQ-ilmankäsittelykoneet ja Econet® Premium –lämmöntalteenottojärjestelmä

Suunnittelussa oli äärimmäisen tärkeää taata oikeat sisäilmaolosuhteet pandojen oleskelutiloissa ja bambujen säilytystilassa.

Pandatalo

Ähtäri Zoon tammikuussa 2018 avattu Pandatalo on poikkeuksellinen ja näyttävä kokonaisuus. Pandatalo on pandojen koti, mutta se pitää sisällään runsaasti muita tiloja, muun muassa katselutilan, jossa pandoja pääsee tarkkailemaan ulko- ja sisätarhoissa, bambuvaraston sekä keittiön, kahvilan ja matkamuistomyymälän.

Pandatalon hanke on osa Ähtäri Zoon Master Plan 2030 -kehittämisohjelmaa. Kiinalaiset ja suomalaiset asiantuntijat ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä jättiläispandojen kotimetsien suojelun hyväksi Kiinassa. Ähtärin Pandatalo ja ulkotarhat ovat Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijoiden arvion mukaan parhaiten toteutetut Kiinan ulkopuolella. Selkeän moderni ja tyyliltään skandinaavinen Pandatalo on saanut paljon kiitosta.

Kvr-urakkana toteutetussa Pandatalon hankkeessa taloteknisenä suunnittelijana toimi Granlund Oy. Yritys hoiti myös hankkeen ict-, turva- ja maalämpösuunnittelun sekä energiakonsultoinnin. FläktGroup oli alusta asti mukana ideoimassa ja konsultoimassa Pandatalon ilmanvaihtoratkaisua.

Suunnittelussa lähtökohtana oli ympäristöystävällisyys. Vaatimuksena oli, että ilmanvaihtoratkaisun oli täytettävä kaksi keskeisintä kriteeriä:

  1. Järjestelmän piti olla energiatehokas.
  2. Lämpötilanhallintaominaisuuksien tuli olla erinomaisia.

Kiinasta saatiin tarkat vaatimukset sisältävä ohjekortti, jossa määriteltiin eläintilojen olosuhteet. Kesällä pandojen tiloissa saa olla enintään +25 celsiusastetta ja talvella lämpötilan pitää olla noin +10 celsiusastetta. Bambua säilytetään omassa tilassaan, jonka lämpötila ja ilmankosteus on tarkasti määritelty ja seurattu.

Kaikki tilat lämmitetään ja jäähdytetään ilmanvaihdolla, jotta oikea olosuhteet säilyvät.

- Pandatalo on poikkeuksellinen hanke. Järjestelmä on monimutkainen, emme ole tehneet aikaisemmin mitään vastaavaa. Ajattelutyötä onkin tehty paljon out of the box, Granlund Oy:n projektipäällikkö Vikke Niskanen muotoilee. Suunnittelussa oli äärimmäisen tärkeää taata oikeat sisäilmaolosuhteet pandojen oleskelutiloissa ja bambujen säilytystilassa.

Hua Bao Jin Baobao

Optimaalinen ilmanvaihtoratkaisu

Pandatalon ilmanvaihtolaitteet ovat FläktGroupin valmistamia. Ilmanvaihto hoidetaan kolmella eQ-ilmankäsittelykoneella ja kahdella Econet® Premium –lämmöntalteenottojärjestelmän yksiköllä. Näillä laitteilla Pandataloon on rakennettu optimaalinen ilmanvaihtoratkaisu, joka tuo etuja kaikkina vuodenaikoina.

eQ-ilmankäsittelykoneista löytyi ratkaisu kaikkiin tarpeisiin mitä Pandatalossa saattaa tulla vastaan. eQ-mallisto tarjoaa kaikkein suurimman valikoiman erilaisia toiminto-osia sekä konekokoja. Kokonaistaloudelliset laitteet sisältävät energiansäästön kannalta parhaat ratkaisut.

Nestekiertoinen Econet® Premium lämmöntalteenottojärjestelmä tarjoaa jopa 80 % lämpötilasuhteen. Edistyksellinen huurtumisenhallintatoiminto pitää vuosihyötysuhteen korkeana ja mahdollistaa ongelmattoman käytön talvikuukausina myös hyvin vaativissa olosuhteissa. Econet® on turvallinen, sillä ilmavirtojen välillä ei ole riskiä bakteerien tai hajujen siirtymiselle.

Pandatalon projekti toteutettiin huippuajassa, sillä suunnitteluun ja rakentamiseen oli käytettävissä aikaa alle vuosi. Suomalaisvoimin rakennettu Pandatalo ja sen asukkaat ovat herättäneet suurta kansainvälistä huomiota. Pandoista on solmittu 15 vuoden yhteistyösopimus Kiinan kanssa, ja pelkkä Pandatalon rakennus maksoi 8 miljoonaa euroa.  

 

Kuvat: Ähtäri Zoo